Bij ons kunt u ook terecht voor ondersteuning bij het vervullen van uw vacatures in het kader van de Wet banenafspraak. Wij helpen u graag met de mogelijkheden om nieuwe medewerkers met een indicatie banenafspraak in dienst te nemen.
Iedereen die kan werken, maar die daarbij ondersteuning nodig heeft, valt onder de Participatiewet. Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. De Wet banenafspraak is onderdeel van deze Participatiewet.

Wat is de banenafspraak en wat zijn garantiebanen?
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn vaak niet in staat om het wettelijk minimumloon te verdienen. Deze mensen hebben een indicatie banenafspraak en kunnen geheel of gedeeltelijk werken. Hiervoor is, via afspraken tussen sociale partners en de overheid, de Wet banenafspraak aangenomen. De banen die hieronder vallen, noemen we garantiebanen.
Garantiebanen zijn dus bedoeld voor mensen met een arbeidshandicap, die in de huidige Wajong zitten of binnen de Participatiewet vallen én een arbeidsvermogen hebben van tussen de 20% en 80%. Deze mensen hebben vaak wat meer aandacht, begeleiding en coaching nodig maar kunnen in een voor hen aangepaste functie zeer goed zelfstandig werken. Over het algemeen zijn garantiebanen ‘normale’ banen bij een werkgever.
De bedoeling is om voor zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking een dergelijke baan bij een werkgever te realiseren. De overheid biedt hierbij ondersteuning en heeft quota opgesteld. Begin 2026 moeten er landelijk 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking zijn bijgekomen; 100.000 banen in de marktsector en 25.000 bij de overheid. Lees hier meer over dit project ‘Op naar de 125.000 banen’.
Dashboard banenafspraak
In het dashboard banenafspraak vindt u de kerncijfers banenafspraak. Onder andere van de arbeidsmarktregio Holland Rijnland.
Voordelen
- Betrouwbare & gemotiveerde medewerkers.
- Profiteer van gunstige regelingen.
- Werving en selectie worden voor u geregeld.
- Versterking van uw inclusieve ondernemerschap.
Wilt u werkzoekenden met een arbeidsbeperking een werkplek bieden? We brengen u graag met hen in contact, adviseren over mogelijke regelingen en begeleiden het bemiddelingsproces. Zo creëren we samen kansen!
Meer weten?
Neem dan contact met ons expertteam Garantiebanen. Telefonisch via 085 4000029 of via e-mail: team-gb@wsphollandrijnland.nl
Doelgroep banenafspraak in doelgroepregister
De mensen, voor wie de banen zijn bestemd, komen in het landelijk doelgroepregister. Landelijk wordt op deze lijst bijgehouden hoeveel mensen tot de doelgroep van de banenafspraak behoren en hoeveel mensen daarvan aan het werk zijn.
Wilt u hier uitgebreide informatie over nalezen, kijk dan op www.uwv.nl/werkgevers.

Doelgroep van de banenafspraak
- Mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.
- (Voormalige) leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) die zich schriftelijk hebben aangemeld bij UWV.
- Mensen met een Wsw-indicatie (sociale werkvoorziening).
- Wajongers met arbeidsvermogen. Arbeidsvermogen betekent dat iemand bijvoorbeeld 4 uur per dag kan werken.
- Mensen die op een Wiw-baan of ID-baan werken. Dit zijn banen die via oude regelingen tot stand zijn gekomen. De Wiw en ID-baan waren bedoeld voor bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
- Mensen die een medische beperking kregen vóór hun 18e verjaardag of tijdens hun studie. En die dankzij de banenafspraak het wettelijke minimumloon kunnen verdienen.
Wilt u een nieuwe medewerker in het kader van de banenafspraak aannemen?
- Check dan eerst bij UWV of deze persoon is opgenomen in het landelijk doelgroepregister. Dit is een lijst met personen die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. Zij vallen onder de volgende doelgroepen: Participatiewet doelgroep banenafspraak, Wajong, (ex)vso en pro leerlingen, Wsw-indicatie, Wiw-baan of ID-baan en mensen die instromen via de praktijkroute. U kunt dit hier via het UWV-werkgeversportaal opvragen.
- Wilt u meer inzicht krijgen in welke regelingen van toepassing zijn wanneer u iemand uit het doelgroepregister in dienst neemt of heeft? Bekijk hier ons overzicht regelingen & subsidies en/of de advieswijzer doelgroepregister.
- Meer informatie over de Wet banenafspraak vindt u op de website van de rijksoverheid.nl.
- Benader ons voor vragen en advies.
Instromers vanuit de Praktijkroute
De Praktijkroute is een toegangsroute om mensen met een arbeidsbeperking én een uitkering van de gemeente op te nemen in het doelgroepregister.
Neemt u deze werkzoekenden in dienst? Dan kunt u van een aantal financiële regelingen gebruikmaken. Bijvoorbeeld loonkostensubsidie. Zo moedigt de overheid alle werkgevers aan om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen én te houden. En draagt u als werkgever bij aan een inclusievere arbeidsmarkt met gelijke kansen voor iedereen!
Via de Praktijkroute wordt op een werkplek vastgesteld of een medewerker vanwege bepaalde eigenschappen en/of omstandigheden een verminderde loonwaarde heeft. Dit wil zeggen dat de medewerker niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kan verdienen. Bijvoorbeeld omdat de medewerker een verminderd werktempo heeft, of extra begeleiding nodig heeft om zijn werk uit te kunnen voeren.
Is er sprake van een verminderde loonwaarde van uw nieuwe medewerker (<6 maanden in dienst)? En valt diegene onder de doelgroep van de banenafspraak, of ook wel gezegd, heeft diegene een indicatie banenafspraak? Dan keert de gemeente u loonkostensubsidie uit.
Hoe verloopt de Praktijkroute?
De medewerker start met een proefplaatsing van maximaal 2 maanden mét behoud van uitkering in uw organisatie. Bij aanvang van de proefplaatsing dient u de intentie te hebben om de medewerker aansluitend op de proefplaatsing een arbeidsovereenkomst aan te bieden. De gemeente waar de medewerker woont, vraagt een loonwaardebepaling aan bij UWV of voert deze zelf uit. Een arbeidsdeskundige van UWV of gemeente neemt contact met u op en stelt aan de hand van een gesprek met u vast of de betreffende medewerker een verminderde loonwaarde heeft.
Meer weten? Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen
Bekijk het Kennisdocument Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten. Hierin staan de hoofdlijnen over de banenafspraak en vindt u antwoorden op veelgestelde vragen.
Meer weten?
Bekijk de flyers Praktijkroute voor de werkgever of de variant voor de werkzoekende.