Alles rondom nieuwkomers

Bij ons kunt u ook terecht voor ondersteuning bij het aannemen en ondersteunen van statushouders, vluchtelingen en anderstaligen. Onze medewerkers hebben specifieke kennis van beschikbare regelingen en mogelijkheden voor deze doelgroep.

Of iemand in Nederland mag werken, is afhankelijk van meerdere factoren. Onder andere land van herkomst en vluchtelingenstatus tellen mee. Soms mag iemand alleen vrijwilligerswerk doen. We leggen de belangrijkste verschillen uit. Heeft u vragen over een (aanstaande) medewerker? Neem contact met ons op.

Foto van WSP Holland Rijnland plaatsing van Azzeddine bij Bakkerij Visser

Vluchteling, asielzoeker, statushouder?

U bent zelf vast ook de verschillende termen tegengekomen: vluchteling, statushouder, asielzoeker, nieuwkomer, derdelander, immigrant, anderstalige… Ze worden regelmatig door elkaar heen gebruikt, maar betekenen niet altijd hetzelfde.

Vluchteling 

Een vluchteling is iemand die zijn land ontvlucht vanwege angst voor vervolging. Bijvoorbeeld vanwege nationaliteit, ras, godsdienst, of politieke overtuiging. Vluchtelingen die hun leven of vrijheid niet zeker zijn, mogen niet worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Dat is zo bepaald in het Vluchtelingenverdrag van de VN en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Asielzoeker

Niet iedere asielzoeker is een vluchteling. Een asielzoeker is iemand die een ander land om bescherming vraagt door een asielverzoek in te dienen. Tijdens de asielprocedure wordt onderzocht of diegene recht heeft op bescherming. Meer dan 80% van de asielzoekers in Nederland is volgens de Nederlandse overheid vluchteling.

Een asielzoeker mag in Nederland werken als de asielaanvraag minstens 6 maanden in behandeling is. Het eerste halfjaar kan een asielzoeker dus niet betaald werken. Werken kan alleen als de werkgever een tewerkstellingsvergunning (TWV) heeft, die wordt uitgegeven door het UWV. Het is voor asielzoekers niet mogelijk om stage te lopen of een werkervaringsplek te hebben.

Statushouder

Wanneer een asielzoeker deze bescherming krijgt toegewezen, spreken we van een vluchtelingenstatus. Op dat moment is diegene een statushouder. Een statushouder heeft dezelfde rechten en plichten als een Nederlander op de arbeidsmarkt. Zij kunnen in loondienst of als zelfstandig ondernemer aan de slag, maar ook stage lopen, vrijwilligerswerk doen of een werkervaringsplek vervullen.

Houd er rekening mee dat een statushouder verplicht is om in te burgeren. Als onderdeel van de inburgering volgt de statushouder de eerste jaren verplicht Nederlandse taalles via de gemeente. Dit betekent dus dat de statushouder alleen parttime beschikbaar is voor werk.

Als u een statushouder in dienst neemt, komt u mogelijk in aanmerking voor diverse fiscale voordelen en (subsidie)regelingen. Deze zijn afhankelijk van de gemeente waar u actief bent, of waar de statushouder woont. In arbeidsmarktregio Holland Rijnland kunt u mogelijk aanspraak maken op:

Derdelander

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. We noemen dat derdelanders. Zij hoeven niet in te burgeren en mogen in ieder geval tot en met 4 maart 2026 in Nederland blijven. Zij moeten zich wel registreren bij de gemeente. Verder mogen ze zonder werkvergunning in Nederland loondienst verrichten. De werkgever heeft wel een meldplicht. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Nieuwkomer

Wij gebruiken deze term als parapluterm voor iedereen die ‘nieuw is in Nederland’. Vaak betekent dit dat iemand nog de taal en cultuur niet kent. Het zegt, in tegenstelling tot bovenstaande termen, niets over of iemand vluchteling is of mag werken. U zal deze term ook tegenkomen bij de Harrie training voor nieuwkomers. U kunt deze training op aanvraag via ons kosteloos volgen. Ook de training Interculturele Communicatie van Stichting Nieuwlander is een training waarbij u meer leert over nieuwkomers. Kijk ook eens op de pagina Workshops en Trainingen.

Wilt u vluchtelingen, statushouders of derdelanders een plek in uw organisatie bieden? We brengen u graag met hen in contact, adviseren over mogelijke regelingen en begeleiden het bemiddelingsproces. Zo creëren we samen kansen!

Meer weten?

Neem dan contact op met Nina Reijnierse, Regionaal Verbinder Statushouders via n.reijnierse@leiden.nl of telefoonnummer 06 404 02 512.

SOWIS

In 2024 konden werkgevers gebruik van maken de regeling Subsidie Ondersteuning Werkgevers Inzake Statushouders (SOWIS). In 2025 is er opnieuw subsidie beschikbaar. Tussen 2 mei en 30 september kunt u uw aanvraag indienen.

Meer weten over waar u aan moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op de subsidieregeling? Bekijk hier de Factsheet SOWIS.pdf

Kijk voor actuele informatie ook op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Twee medewerkers verplaatsen dozen in een magazijn

Taalstages

Wilt u ook bijdragen aan maatschappelijk verantwoord of inclusief ondernemen? Wij zoeken maatschappelijk betrokken werkgevers, die ervoor openstaan om een taalstage te bieden aan statushouders. Enkele suggesties over waarom u als werkgever mee wilt werken aan een taalstage:

  • Een mooie kans om nieuw arbeidspotentieel laagdrempelig te leren kennen
  • Bijdragen aan iemands toekomstige carrière in Nederland
  • Verhogen van de diversiteit in uw bedrijf door kennis te krijgen van andere culturen en mensen
  • De kans bestaat dat u een taalstage kunt opvoeren voor het invullen van uw Social Return (SRoI) verplichting
  • Bijdragen aan maatschappelijk verantwoord of inclusief ondernemen

Meer weten? Bekijk onze pagina over taalstages of vraag uw werkgeversadviseur om informatie.

Soms is het voor een statushouder te lastig om in te burgeren en een baan te vinden en te behouden, bijvoorbeeld door ontbrekend leervermogen of een arbeidsbeperking. Het kan dan helpen als een statushouder wordt opgenomen in het doelgroepregister. Zo zijn er extra voorzieningen die ingezet kunnen worden. Een manier om een statushouder op te nemen in het doelgroepregister, is de praktijkroute. In de flyers leest u wat de praktijkroute inhoudt.

Zoekt u nieuw talent of informatie & advies over inclusief ondernemen?

We denken graag met u mee!