Jobsafari in Boskoop; op zoek naar groene vingers

Op woensdag 16 november gingen vijf werkzoekenden mee op jobsafari in Boskoop, georganiseerd door team Groen van Werkgeversservicepunt Holland Rijnland. De kwekerijen Streng Growers B.V. en De Jong Plant B.V. lieten de werkzoekenden alle aspecten en mogelijkheden van een baan in het groen zien. Werken in het groen is echt niet alleen voor mensen met groene vingers maar er zijn ook volop andere mogelijkheden!

Altijd iets te doen in het groen
“Werken in het groen, dat is toch alleen in de zomer? En dan zit je zeker altijd in de modder? Ik wist niet dat er het hele jaar zoveel werk is bij een kwekerij en dat je gewoon lekker droog kunt werken in een kas of bedrijfshal!”. Zomaar wat uitspraken die voorbij kwamen tijdens deze de jobsafari langs deze twee prachtige bedrijven.

Werken in de kwekerij is echt niet alleen voor mensen met groene vingers
Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Denk aan verkoop, administratie, techniek, planten klaarmaken voor de veiling en foto’s maken voor de webshop en catalogus. De hoogste tijd voor een kennismaking tussen werkgevers en werkzoekenden om de veelzijdigheid van de branche te laten zien en te kijken of er een match is.

De vijf werkzoekenden kregen een rondleiding bij twee boomkwekerijen. Dave van der Heiden van De Jong Plant B.V. vertelde uit eigen ervaring over de overstap. Na een carrière als banketbakker koos hij vier jaar geleden zelf met hart en ziel voor de kwekerij. En daar heeft hij geen spijt van. Hij en zijn collega’s lieten zien dat het werk met behulp van een heftruck en robot Harvey veel minder zwaar is dan iedereen denkt. Een eyeopener voor één van de werkzoekenden. Want hij heeft misschien niet zoveel met planten, maar wel een heftruckdiploma en kennis van techniek. “Misschien kan ik hier aan de slag, heftrucks genoeg!”.
Er was ook een werkzoekende die zelf een moestuin heeft en daardoor interesse heeft om te werken in de groenbranche. Ronald Streng van Streng Growers B.V. liet zien dat een kweker niet alleen in de zonnige periodes van het jaar iets te doen heeft. Zij zijn op dit moment druk bezig met het uitleveren van de Gaultheria die erg geliefd is bij de consumenten in deze tijd van het jaar.

Deelnemende Boskoopse kwekerijen jobsafari

  • Streng Growers B.V. is specialist in het kweken van fruitbomen, klimplanten en Gaultheria’s. Zij leveren hun producten aan klanten zoals exporteurs, retail en plaatselijke tuincentrums. Op een duurzame en verantwoorde manier planten kweken vinden zij belangrijk.
  • De Jong Plant B.V. specialiseert zich sinds 1978 in de teelt en ontwikkeling van hortensia. Ook leveren zij andere soorten zoals Lavatera, Malva, Paeonia en Syringa. Zij leveren hun producten aan zowel nationale als internationale klanten. Met meer dan 40 jaar ervaring leveren zij sierplanten van de hoogste kwaliteit.

Zowel de werkzoekenden als de werkgevers waren zeer te spreken over deze manier van kennismaking. Komende week maakt Werkgeversservicepunt Holland Rijnland de match en kunnen werkzoekende en werkgever samen verder in gesprek.

Wat een leuk feitje! Onze jobsafari wordt ook genoemd op de website van de Greenport:  https://greenportboskoop.nl/nieuws/jobsafari-in-de-boomkwekerij/

DUIN- EN BOLLENSTREEK