Regio Holland Rijnland kampt met tekort aan vakmensen

Werkgevers in arbeidsmarktregio Holland Rijnland hebben problemen met het vinden van vakmensen. Vooral techneuten zijn zeldzaam in de regio. Dit blijkt uit een overzicht dat UWV vandaag publiceert. Daarnaast zijn er wervingsproblemen in specialistische functies als ICT, zorg, financiële dienstverlening en onderwijs.

Techniek biedt weer kansen 

Technische mensen zijn weer moeilijker te vinden. Nu de economie steeds verder herstelt, ontstaan er weer tekorten aan vakmensen. De problemen doen zich vooral voor in beroepen als cnc-verspaner, gespecialiseerd lasser, monteur elektro of fabrieksinstallaties en meet- en regeltechnici. Op hoger niveau gaat het om technische projectleiders en ontwerper-constructeurs. Met het aantrekken van de bouw wordt het ook daar steeds lastiger om vakmensen te vinden.Mismatch in de ICT
In de ICT zijn de vacatures vooral moeilijk te vervullen op de hogere beroepsniveaus. Vooral programmeurs voor specifieke talen zijn moeilijk te vinden (dot.net, java, C#). De vereiste kennis is hier vaak heel specifiek en moet echt up-to-date zijn. In de ICT tekent zich een duidelijke mismatch af: veel werkzoekenden zijn middelbaar opgeleid terwijl er meer en meer behoefte is aan hoogopgeleide ICT’ers met kennis van bedrijfsprocessen.
Ondanks krimp toch wervingsproblemen in zorg
De afgelopen jaren zijn er veel banen verdwenen in de zorg, ook in Holland Rijnland. De meest kwetsbare beroepen bevinden zich op de laagste beroepsniveaus, zoals helpende in de thuiszorg. Tegelijkertijd kampen zorgorganisaties ook met vacatures die moeilijk te vervullen zijn, bijvoorbeeld verzorgenden met een opleiding op niveau mbo-3 of verpleegkundigen. In de ouderenzorg is het vooral lastig om wijkverpleegkundigen of specialisten ouderengeneeskunde te vinden.
Specialisten gevraagd
Ook in andere segmenten kampen regionale werkgevers met wervingsproblemen. Zo zijn in de financiële dienstverlening vooral accountants moeilijk te vinden. Het onderwijs ondervindt problemen bij de werving van docenten exacte vakken en in de transportsector is het lastig om vrachtwagenchauffeurs met de juiste papieren te vinden. Bijvoorbeeld voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Verder is het vinden van vakbekwame hoveniers lastig in het seizoen.
Omscholing kansrijk voor technische beroepen op middelbaar niveau
Werkgeversservicepunt Holland Rijnland wil met het overzicht van kansrijke beroepen een bijdrage leveren aan het regionale arbeidsmarktbeleid. Voor werkzoekenden met een enigszins vergelijkbare achtergrond zijn er goede mogelijkheden om direct, of na een relatief korte scholing, aan de slag te gaan in de genoemde beroepen. De recente regeling voor  scholingsvouchers zou hier een financiële bijdrage in kunnen leveren. Daarnaast is het overzicht ook goed te gebruiken door bijvoorbeeld decanen bij de studiekeuzevoorlichting aan jongeren. Het volledige rapport is hier te downloaden.