Minder 50-plussers in de WW

Het aantal WW-uitkeringen aan 50-plussers is de afgelopen twee maanden gedaald met vijfduizend. Eind mei werden ruim 211.000 WW-uitkeringen verstrekt aan 50-plussers, tegen 216.000 eind maart dit jaar. Dit blijkt uit de barometer 50-plus van UWV die vandaag is verschenen. Het aantal uitkeringen aan 50-plussers is de laatste zes jaar verdubbeld. De afgelopen periode vlakte de stijging af en nu is voor het eerst een daling zichtbaar.

In deze barometer speciale aandacht voor de horeca. UWV verwacht dat er dit jaar en volgend jaar tussen de 7.000 en 8.000 extra banen bijkomen in de sector. De horeca kent opvallend weinig 50-plus werknemers. Slechts 11 procent van de mensen die werken in de horeca is ouder dan 50, het laagste percentage van alle sectoren in de Nederlandse economie. Dit biedt mogelijkheden voor horeca-werkgevers die op zoek zijn naar gastvrij, gemotiveerd en flexibel personeel.

Vacatures

Er is met name vraag naar medewerkers in de bediening, ondersteuning in de keuken en zelfstandig werkend koks. De vacatures zijn er vooral in Noord-Holland, Zeeland en Noord-Brabant, provincies waar veel toerisme is. Opvallend is dat de horecaondernemers vooral informele kanalen inzetten om nieuw personeel te vinden. Werving gebeurt via relaties, sociale media, de eigen website en open sollicitaties. Vacaturesites en advertenties spelen veel minder een rol. Andere bril Jules Broex, manager HR van RAI Amsterdam pleit er in een column voor dat werkgevers bij het werven van personeel door een andere bril naar leeftijd kijken. “Met de natuurlijke rust, vriendelijke uitstraling, allround werkervaring en mensenkennis kan de 50-plusser het verschil maken. De manager van deze multifunctionele beurslocatie let bij de werving zelf op achtergrond, talenten en drijfveren. Broex: “Ons motto is ‘De kracht van verbinding’ en een uitstraling die past binnen onze hospitality-sector.”