14 september 2023 – Hoe kan je een Social Return verplichting concreet invullen? Kun je werk zó organiseren dat je minder personeelskrapte hebt èn inclusiever bent? Vanmiddag volgden 16 werkgevers uit de zorg- en welzijnssector hierover een masterclass, georganiseerd door ons brancheteam Zorg & Welzijn bij ’s Heeren Loo in Noordwijk. Het resultaat? Veel interactie, veel vragen, veel antwoorden en veel inspiratie.
Wat betekent SRoI en hoe kun je deze verplichting invullen?
Dit is een contractuele verplichting om bij het uitvoeren van een verkregen opdracht (vanuit gemeente, provincie) óók iets te doen om mensen met meer ondersteuningsbehoefte aan werk(ervaring) te helpen. Dit kan direct, door het bieden van arbeidsplaatsen en/of leer-werkplekken in de opdracht. Maar wist u dat SRoI ook indirect ingevuld kan worden door inkoop bij sociale ondernemingen? Zo kunnen bijvoorbeeld vergaderingen worden belegd bij een restaurant waar mensen met extra begeleidingsbehoefte werken. Of het kantoormeubilair wordt gekocht bij door een ontwikkelbedrijf. Dat soort facturen kunnen vaak meetellen voor de invulling van Social Return. En ook het bijdragen aan maatschappelijke initiatieven kan meetellen. Denk aan taalmaatje zijn, het bieden van sollicitatietrainingen aan de doelgroep, het volgen van training voor het goed kunnen begeleiden van de doelgroep. De verplichting ligt altijd aan de kant van de werkgever, maar in dialoog is veel mogelijk. Het gaat immers om de impact en is bedoeld voor mensen die graag willen werken.
Heeft uw organisatie ook een aanbesteding met Social Return verplichting, bij een gemeente binnen Holland Rijnland, en wilt u weten hoe u deze invult? We informeren u graag!
Anders organiseren van werk en wat houdt een BIA in? (Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie)
Ondervindt u moeite met het werven van personeel en heeft u daarnaast te maken met hoge werkdruk, oplopend ziekteverzuim of verloop? Mogelijk helpt het anders organiseren van werk u aan duurzame oplossingen voor de inzetbaarheid van uw medewerkers. Een ‘Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie’ (BIA) geeft werkgevers kosteloos advies op maat over dit soort personele vraagstukken. En dat gaat al lang niet meer alleen over het plaatsen van Wajongers. Het gaat erom duurzame oplossing te bieden voor HR vraagstukken. Hierbij staat de personele vraag van de werkgever centraal en wordt gekeken naar het herverdelen van taken en creëren van nieuwe functies, vanuit een andere blik op werk voor alle doelgroepen. De werkgever wordt voorzien van een maatwerk bedrijfsadvies.
Ondervindt u ook moeite met het werven van personeel, is de werkdruk hoog, loopt het ziekteverzuim op of is er groot verloop? Mogelijk helpt het anders organiseren van werk u aan duurzame oplossingen voor de inzetbaarheid van uw medewerkers. Met een Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie (BIA) krijgt u als werkgever kosteloos advies op maat over dit soort personele vraagstukken!
We denken graag met u mee. Wij zijn te bereiken via tel. 085-4000029 of e-mail: info@wsphollandrijnland.nl