Holland Rijnland Got Talent

 ‘Laat je talenten zien.’ Onder die slogan presenteerde een select gezelschap van zeventien werkzoekenden zich aan enkele potentiële werkgevers op 6 juni in De Stal in Leiden. De kandidaten afkomstig van Rijnvicus, Servicepunt Werk Kust Duin- en Bollenstreek, UWV en DZB behoorden allen tot de doelgroep garantiebanen. Het bleek een eyeopener voor menige organisatie: ‘Ik begrijp niet dat niet meer werkgevers deze doelgroep een kans geven.’

Het evenement kreeg de titel Holland Rijnland Got Talent, een titel die raak gekozen bleek. Want ondanks dat de kandidaten een beperking hebben, al of niet zichtbaar, beschikten ze ook over een flinke dosis ambitie en motivatie.

In een introductiefilm, vervaardigd door Studio Moio, stelden de kandidaten zich aan de aanwezige werkgevers voor. Elk van hen sprak zijn of haar persoonlijke verhaal uit. De film liet de diversiteit zien van de kandidaten. Maar er was ook een duidelijke rode draad. Allen belichtten hun eigen kwaliteiten en popelden om aan de slag te gaan.

Daarna volgde een korte briefing voor de werkgevers. Hierin kregen zij toelichting op verschillende regelingen en mogelijkheden. Daarbij werd hen op het hart gedrukt niet alleen gesprekken voor zichzelf aan te gaan, maar ook te kijken voor mogelijkheden binnen het eigen netwerk. Als er een match uit voortkwam, was dat natuurlijk mooi, maar centraal stond vooral de kennismaking. Vervolgens gingen de werkgevers in gesprek met de kandidaten. In verschillende ronden schoven beide partijen bij elkaar aan tafel aan. Op deze manier leerde ze de kandidaten beter kennen en kregen de kandidaten de aandacht die ze verdienen.

Uit een inventarisatie achteraf, bleken de aanwezige werkgevers zeer te spreken over Holland Rijnland Got Talent. Werkgevers vonden de één op één gesprekken heel waardevol en gezellig. En het leverde ook nog enkele vervolggesprekken op. Indien een kandidaat niet direct bij het bedrijf van een werkgever paste, gingen beiden alsnog in gesprek om na te denken over een andere manier om iets te kunnen betekenen, bijvoorbeeld binnen het eigen netwerk, op een hoofdkantoor of op een andere vestiging.

Aan het eind van het evenement kregen de kandidaten allen een award uitgereikt, omdat zij het lef toonden op te treden in een film waarin ze zichzelf aanprijzen.

Vanwege de vele enthousiaste reacties van werkgevers en kandidaten, is besloten om Holland Rijnland got Talent – in grotere vorm – op een later moment te herhalen op een andere locatie.

Bent u enthousiast en wilt u graag aansluiten bij een volgende editie? Dat kan, u kunt hiervoor een email sturen naar h.yilmaz@dzb.nl.

DUIN- EN BOLLENSTREEK