De Belastingdienst heeft belastingvoordelen voor werkgevers die medewerkers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst nemen of houden.
De Wet Tegemoetkomingen Loondomein (Wtl) kent een aantal tegemoetkomingen voor de werkgever en wordt uitgevoerd door de Belastingdienst, zoals Loonkostenvoordeel (LKV) en Lage-inkomstenvoordeel (LIV).

Loonkostenvoordelen (LKV)
Loonkostenvoordelen (LKV) is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die 1 of meer medewerkers in dienst nemen uit doelgroepen, die vaak lastig aan het werk komen. Het gaat vooral om de volgende groepen medewerkers:
- Oudere medewerkers met een uitkering (56+)
- Medewerkers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering
- Medewerkers met een arbeidsbeperking (plaatsing en herplaatsing)
- Medewerkers uit doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden
U kunt gebruik maken van deze loonkostenvoordelen via uw (belasting)aangifte loonheffingen.
Voorwaarden
- De medewerker is verzekerd voor werknemersverzekeringen, heeft nog niet de AOW-leeftijd bereikt en is het afgelopen half jaar niet bij uw organisatie in dienst geweest.
- De medewerker heeft een doelgroepverklaring loonheffingen van zijn uitkeringsinstantie waarin staat dat de medewerker voldoet aan de voorwaarden (bewaar de verklaring bij de loonadministratie). Deze dient de medewerker binnen drie maanden na aanvang van de arbeidsovereenkomst aan te vragen.
- U vraagt binnen drie maanden na indiensttreding het loonkostenvoordeel aan.
Er is ook een LKV voor werkgevers die medewerkers herplaatsen in een nieuwe of aangepaste functie als deze medewerkers arbeidsongeschikt zijn geworden.
Klik hier (info UWV) en hier (info Rijksoverheid) voor meer informatie over loonkostenvoordeel voor werkgevers.
Lage-inkomstenvoordeel (LIV)
Deze regeling is in 2024 stopgezet. Voor 2025 wordt deze nog uitbetaald, maar het is niet meer mogelijk nieuwe aanvragen in te dienen.
Het LIV was een tegemoetkoming voor werkgevers, die mensen met een salaris tot 125% van het wettelijk minimumloon in dienst hebben.
Maximale vergoeding loonkosten
Meer informatie over (het stopzetten van) het Lage-inkomensvoordeel vindt u op de website van de Rijksoverheid.