Al kokend solliciteren voor kok

Het gaat goed met de horeca en dat betekent: meer vacatures. Vacatures die moeilijk zijn in te vullen, zoals de functie van kok. WerkgeversServicepunt Holland Rijnland organiseerde daarom, samen met vier werkgevers uit de regio, het event ‘Een kijkje in de keuken’ om werkzoekenden te verleiden voor het koksvak. Van de dertien werkzoekende deelnemers, krijgen negen deelnemers een vervolggesprek. De andere vier kandidaten blijven niet met lege handen achter. Ook zij krijgen gesprekken om ze verder aan werk te helpen.

Op 7 januari solliciteerden dertien werkzoekenden met interesse voor koken op een bijzondere manier voor de functie van kok: al kokend in de keuken van een werkgever.

Kansen voor kooktalent
Het gaat goed met de horeca. Maar het valt niet mee om alle nieuwe vacatures te vervullen. In Holland Rijnland zijn er in 2018 naar schatting honderd nieuwe vacatures voor kok bijgekomen. Daarom organiseerde het WerkgeversServicepunt Holland Rijnland samen met vier werkgevers uit de regio een speciaal event om werkzoekenden te verleiden voor het koksvak. Een opleiding volgt later.

Kijkje in de keuken
Met het event ‘Een kijkje in de keuken’ creëerde WerkgeversServicepunt Holland Rijnland samen met horecaondernemers Brasserie Groep, Horeca Groep Leiden, de Nachtegaal en Sunset Beach Katwijk een uniek sollicitatie-event. In gesprekken met een chef-kok aan het fornuis of raspend en snijdend voor de mise-en-place leerden werkzoekenden meer over het vak. De werkgevers kregen tegelijkertijd een goede indruk van de werkzoekenden, hun talenten en hun motivatie.

Negen werkzoekenden op gesprek
De werkzoekenden waren enthousiast over het event. Ook de werkgevers toonden zich tevreden. “Een leuke manier om in contact te komen met werkzoekenden. Dit is leuker dan gewone sollicitaties. Zeker voor herhaling vatbaar”. Het event leverde direct een mooi resultaat op: negen van de dertien deelnemers krijgen een vervolggesprek bij een werkgever. Vier van hen gaan zelfs bij meerdere werkgevers op gesprek. Zij zullen - als dat nodig is - een opleiding krijgen voor de juiste vaardigheden. De resterende deelnemers worden uitgenodigd voor een gesprek bij WerkgeversServicepunt Holland Rijnland om een baan te vinden bij een andere horecaondernemer.

Werken en leren tegelijk
Sommige werkzoekenden hadden al aardig wat ervaring in de horeca, anderen een beetje. “Een jaartje McDonald’s, een jaartje snackbar”, vertelde één van de deelnemers. “Maar dat maakt niet uit”, antwoordde een van de werkgevers. “Het gaat voor 80 procent om gevoel en 20 procent om kennis”. De Horeca Groep Leiden en Brasserie Groep hebben samen ook een BBL-traject opgezet. Mensen die graag als kok willen werken, werken tijdens dit traject en leren tegelijkertijd de nodige theorie om als kok aan de slag te kunnen. Ook een andere werkgever die aanwezig was wilde graag aansluiten bij dit traject.

WerkgeversServicepunt Holland Rijnland is een samenwerking van UWV, de Leidse regio (DZB), de Duin en Bollenstreek (Servicepunt Werk) en de Rijnstreek (Rijnvicus) in de arbeidsmarktregio Holland Rijnland.

DUIN- EN BOLLENSTREEK